b&wtips®

Sport- és adatelemzés! A sportfogadás nálunk kezdődik!

Super Bowl LV

A Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs mérkőzik meg egymással a Super Bowl idei kiírásában. A mérkőzés magyar idő szerint 2021.02.08. 00:30-tól kerül megrendezésre! Mindenképp egy izgalmas mérkőzés szemtanúi leszünk, ugyanis két kiváló képességű irányító fog egymásnak feszülni. A hazaiak részéről a rutinos Tom Brady , míg a vendégeknél a fiatal “szupersztár” Patrick Mahomes irányítójátékára számíthatunk. Nagy kérdés persze, hogy melyik QB fog ki jobb napot. Több érv is sorakozik mindkettejük mellett és talán itt érdemes elkezdeni az elemzést is. A Tampa Bay számára egy elit irányító kellett és ezt meg is kapták 2020-ban. Brady érkezésével a csapat ugyan a kezdetekben döcögött, ám a maga rutinja, illetve a remek játékosokból összeálló offense a szezon végére összeállt és mérkőzésről mérkőzésre hozták a győzelmeket. A Kansas City Chiefs esetében évek óta láthatjuk, hogy Mahomes egy kiváló választás volt és gyakorlatilag az idén is fej-fej mellett haladt Aaron Rodgersszel a fiatal QB, hogy MVP-ként beszéljünk róla. Az egész szezon során véleményem szerint tökéletes játékot hozott és nagyszerűen használta ki az offenseben rejlő esélyeket. 

Várható végeredmény
2528

 

Ha pedig már offense, akkor itt érdemes megemlíteni a “skill playereket”. Mindkét oldalon ugyanis elég szép számmal sorakoznak fel kiváló képességű futók és elkapók. Az egész szezon során láthattuk, hogy leginkább a passzjátékok voltak favorizálva és lényegében a két QB-nak köszönhető az, hogy ezt a játékformát pályára tehette hétről hétre a két együttes. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy mindkét oldalon vannak olyan futójátékosok, akik képesek lehetnek meglepetéseket hozni. Ugyan a Buccaneers a hatodik legrosszabb átlagot hozta futásokban, de a Chiefs részéről sem tudnám azt elképzelni, hogy majd “földön” győzi le a Tampát.

Futók:

Buccaneers: Ronald Jones, Leonard Fournette, Ke’Shawn Vaughn, LeSean McCoy

A játékosokat látva igencsak erős a Bucs futószekciója és itt leginkább “RoJo” és Fournette játékát emelném ki, hiszen előbbi elég sűrűn képes hozni 4-5 yardot támadásokban, míg utóbbi TD közeli helyzetekben bizonyult igencsak hatékonynak és nem véletlen van idén 0.54-es TD átlaga Fournettenek.

Chiefs: Clyde Edwards-Helaire, Darrel Williams, Le’Veon Bell, Darwin Thompson

A Chiefs részéről viszont már nem tudok ilyen említéseket tenni, hiszen a látott játékosok nagyon alacsony átlagot alakítottak ki és a TD-k esetében is Darrel Williams az aki a legmagasabb átlaggal rendelkezik (0.43).

Tight endek:

Buccaneers: Rob Gronkowski, Cameron Brate, Tanner Hudson

De jöjjön a “krém”, az-az a tight endek. A jó öreg Rob Gronkowski véleményem szerint már korántsem képes arra a játékra, mint legutóbb a Patsben. Persze a további két játékos sem tud kiemelkedőt nyújtani és talán itt van az első olyan különbség a mérkőzésen, ami a KC Chiefs sikerét jelzi előre, ugyanis nincs a Tampa Bayben Kelcéhez fogható tight end. A játékosok átlagai messze elmaradnak a rivális mutatóitól és itt óriási fölényben van véleményem szerint a Chiefs.

 Chiefs: Travis Kelce, Deon Yelder, Nick Keizer

A vendégek részéről Travis Kelce az akire leginkább érdemes figyelni. Ugyanis Kelce a liga egyik legjobb tight endje volt az idei kiírásban (is). Részletes statisztikák alapján a felé szálló labdák 75,5%-ból elkapást hajtott végre és összességében az alapszakaszt 11 TD-vel abszolválta a játékos. Ha a rájátszást tekintjük bombaformában van Kelce és ebből kiindulva én itt már most megelőlegeznék neki egy TD elkapást is, ugyanis az utóbbi mérkőzéseken 24 targetből 23 labdát elkapott! 

Elkapók:

Buccaneers: Mike Evans, Chris Godwin, Antonio Brown, Scotty Miller, Tyler Johnson

De jöhetnek az elkapók, ahol viszont jóval erősebbnek érzem a Tampa Bay-t. Ugyanis a Tampa Bay csapatában nagyon rég volt már ilyen minőségi elkapósor. Mike Evans fizikailag nagyon erős és kiváló célpontja lehet Bradynek, ráadásul mutatói nagyon magas értéket képviselnek. Ezenkívül ott van Chris Godwin aki idén remekül asszisztált Brady játékéhoz, hiszen kiválóan futja meg az előre meghatározott útvonalakat, illetve nem csak szélről, de slotból is elég megállíthatatlan. Összességében az idei mérkőzésein 7 TD-t szerzett Godwin és 78%-os elkapási arányt alakított ki.

Chiefs: Tyreek Hill, Mecole Hardman, Sammy Watkins, Demarcus Robinson

Persze a Chiefs részéről kapunk egy Tyreek Hillt, akinek köszönhetően az idei kiírásban nem egyszer sikerült profitot kialakítanunk. Hillnél véleményem szerint nincs egyedibb játékos a ligában. Összességében az alapszakaszt 15 TD-vel fejezte be. De itt érdemes megemlíteni, hogy Hill játéka könnyedén limitálható lesz, hiszen a Hardman, Watkins, Robinson trió messze elmaradt idén Hill mutatóitól és ennek fényében nagyon nehéz mérkőzés vár Hillre. Persze legutóbb a 12. heti párharcon megmutatta, hogy kell játszani a Tampa Bay ellen, hiszen akkor három TD-t is szerzett.

Összességében azt lehet mondani, hogy a két támadósor közel azonos teljesítményre képes, ennek ismeretében mindenképp egy szoros és végletekig kiélezett mérkőzésre számíthatunk. A kérdés már csak az, hogy melyik védelem fog jobban teljesíteni, illetve a támadófalak milyen mértékben lesznek képesek az irányítóknak teret biztosítani. Összességében viszont azt tudom mondani, hogy az utóbbi évek egyik legizgalmasabb, egyben legszorosabb mérkőzése elé nézünk!

A várható pontszámadatok alapján 53 pont reális a mérkőzésen. Véleményem szerint egy nagyon szoros meccs lesz a mostani. Ezt leszámítva nagyon rég nem láttunk ilyen magas line-t a Super Bowl döntőkön, úgyhogy mindenképp érdemes egy under tippre “ráfeküdni”.

Amennyiben a mérkőzés a végletekig izgalmas marad és kevés pont lesz a felek közt, szinte garantált, hogy az egyik irányító bevállalja a két pontos kísérletet. Nagyobb arányú különbség esetén szintén előtérbe kerülhet ez a játék, úgyhogy mindenképp értéket képvisel.

Az előző Tampa Bay elleni mérkőzésen Hill 293 yardot abszolvált. Az idei szezonban pedig 103-as átlaga van.

Véleményem szerint a Kansas nyeri idén a Super Bowl-t és amennyiben ez így lesz, akkor Mahomes elég nagy eséllyel pályázik az MVP díjra. Ezt a díjat talán a Kelce/Hill kettős veheti el tőle, de ahhoz óriásit kellene villantani mindkét játékosnak.

Amennyiben Hill megismétli az előző mérkőzésen látottakat, nyer a Chiefs és ismét 3 TD-t, illetve 269 yard körüli eredményt hoz, szinte garantált, hogy MVP lesz. 

Gyakorlatilag ezen opciókban látok reális értéket. Persze mindenképp érdekes lesz az MVP cím, amit a Tampa Bay Buccaneers győzelem esetén már ki is dobhatunk az ablakon. Ettől függetlenül mindenképp reális értéket érzek Hill játékának favorizálásában, tehát a 94.5 feletti futó yardok és MVP díjat mindenképp favorizálom egy-egy egységgel. Ezenkívül további egy egységet szánok Mahomes MVP díjára,  másfél egységet a két pontos kísérlet opcióra és zárásként pedig az 58.5 alatti opciót két és fél egységgel favorizálom. Ez tehát hét egységnyi tétet jelent a részemről.

További esélyes tippek!

A Buccaneers elég sűrűn rontja el az első támadásait és ebben bőven reális az, hogy ők fogják összehozni az első puntot a meccsen.

Hill a mérkőzés legjobb TD/mérkőzés átlagával rendelkező játékosa. Legutóbb a 12. játékhéten három TD-t is abszolvált a Tampa ellen és most is reálisnak érzem azt, hogy egy TD-t legalább szerezzen.

Az elemzésben már látható volt, hogy Kelce elkapásaira mindenképp számítok, de nem tartom kizártnak, hogy egy TD-t is szerezzen a tight end. Egyébként Kelce TD átlaga 0.81-es értéket mutat.

Remélem, hogy tetszik a Super Bowl összefoglaló. Nem helyeztem el ugyan sok tétet a találkozón, de úgy érzem, hogy kellően összefoglaltam, hogy mire is várhatunk. Én nagyon bízom benne, hogy 58.5 pont alatt fognak zárni a csapatok és ahogy azt elég sokan várják a Kansas City Chiefs győzni fog. Lehetne próbálkozni a Tampa Bay +3.5-ös hendikepjével, ám őszintén szólva Vegas és sok pénzes amerikai fogadó az elmúlt napokban rendre a több milliós szelvényeivel pózol, amiből vagy orbitális pofára esés, vagy hatalmas kassza lesz. Én előbbire voksolok..

0
%d bloggers like this: